|
Tapai
|
Sejarah asal-usul tapai tidaklah diketahui secara tepat.Ada pendapat mengatakan bahawa tapai berasal dari makanan kaum Jawa. Di Jawa, tapai dikenali sebagai tapai singkong atau tape telo. Tapai bukan sahaja popular di Indonesia dan di Malaysia, malah di beberapa negeri Asia yang lain. Di Filipina ,tapai dikenali sebagai basi binubran,Kemboja dikenali sebagaiChaodan chao-mak di Thailand. Walaubagimanapun tapai diiktiraf sebagai salah satu makanan unik kaum Melayu.Kenikmatan rasanya menjadi pilihan rakyat Malayisa menjadikannya sebagai satu makanan tradisional yang sesuai untuk dihidangkan sebagai pencuci mulut.Makanan tradisional kaum jawa ini bukan sahaja istimewa daripada rasanya namun mempunyai khasiat yang tersendiri.
Pantang larang
Dari segi pantang larang,Orang tua zaman dahulu mempunyai pantang larang apabila hendak membuat tapai bagi menghasilkan tapai yang cantik dari segi texture dalaman dan luaran tapai.Sebagai contohnya apabila tapai sedang dibungkus, seseorang itu tidak boleh memakan sirih atau mendekatkan dengan benda-benda yang berwarna merah.Hal ini demikian kerana jika pantang larang ini dilanggar, tapai tersebut akan berwarna merah dan rasanya tidak sedap.Bukan itu sahaja, orang tua-tua juga percaya bahawa wanita yang sedang haid tidak boleh buat tapai kerana ia boleh menyebabkan tapai rosak dan berwarna merah.Namun, dalam zaman siber sekarang ini, kepercayaaseperti itu sudah mula terhakis.Namun pada era yang globalisasi kini,pantang larang ini kian terhakis dan semakin hilang ditenggelam zaman kerana
sukar untuk anak muda sekarang menerima adanya kaitan antara tapai dengan wanita haid kerana hal ini tidak logik,namun mungkin ada mesej disebalik pantang larang ini yang oran tua-tua pegang.Mungkin ini yang dikatakan, lain hulu lain parang; Lain dulu lain sekarang.
Dari segi pantang larang,Orang tua zaman dahulu mempunyai pantang larang apabila hendak membuat tapai bagi menghasilkan tapai yang cantik dari segi texture dalaman dan luaran tapai.Sebagai contohnya apabila tapai sedang dibungkus, seseorang itu tidak boleh memakan sirih atau mendekatkan dengan benda-benda yang berwarna merah.Hal ini demikian kerana jika pantang larang ini dilanggar, tapai tersebut akan berwarna merah dan rasanya tidak sedap.Bukan itu sahaja, orang tua-tua juga percaya bahawa wanita yang sedang haid tidak boleh buat tapai kerana ia boleh menyebabkan tapai rosak dan berwarna merah.Namun, dalam zaman siber sekarang ini, kepercayaaseperti itu sudah mula terhakis.Namun pada era yang globalisasi kini,pantang larang ini kian terhakis dan semakin hilang ditenggelam zaman kerana
sukar untuk anak muda sekarang menerima adanya kaitan antara tapai dengan wanita haid kerana hal ini tidak logik,namun mungkin ada mesej disebalik pantang larang ini yang oran tua-tua pegang.Mungkin ini yang dikatakan, lain hulu lain parang; Lain dulu lain sekarang.
Bahan Dan Cara pembuatan
Bahan-bahan
- 1 kilo beras pulut
1 biji ragi -yang bersaiz
syiling 20 sen. ada juga yang jual saiz besar .kalau yang saiz bulat besar
tu, boleh guna separuh dari ragi tu. atau, jika ragu-ragu nak letak banyak
mana, cukup jika ragi itu kuantitinya dapat digaul rata nanti bersama
pulut.
- Gula pasir - lebih kurang 2 sudu besar
- Daun pisang secukupnya .lebih kurang 6 pelepah daun pisang. boleh juga guna daun getah, keladi atau daun 'baru'.
Cara-cara
- Basuh beras pulut sebersih-bersihnya. untukmendapatkan hasil tapai yg putih bersih, beras pulut mestilah dibasuh bersih-bersih.
- Selepas dicuci, rendam pulut selama 3 jam atau lebih pun tak mengapa.
- Sementara menunggu pulut direndam, bolehlah buat persedian untuk daun pisang. seeloknya, sebelum daun pisang dibersihkan, jemur daun pisang (tetapi bukan ditengah mata hari terik). cukup sekadar nak bagi daun pisang tu sedikit layu dan lembik. ini tuk mudahkan proses membungkus nanti. kalu guna daun fresh dan agak keras, daun mudah terkoyak ketika membalut. satu lagi, kalu daun pisang itu sudahlayu getah daun pisangpun tidak terkeluar lagi.
- Apabila daun pisang dah sedikit layu, potong daun pisang dalam bentuk 4 segi memanjang. kelebaran, ikutlah pada saiz yang anda suka.Anda boleh potong anggaran lebar tapak tangan untuk bungkusan dalm saiz kecil ,pastikan anda pilih bahagian dalam daun pisang tu yg bersih dan tak ada kesan bintik-bintik di daun tu, atau kesan calar, kesan koyak atau getah pisang tu or kesan kotoran. sebab bila ada kesan-kesanini, akan sebabkan tapai anda nanti ada kesan warna merah atau kuning. Pilih daun yang betul-betul hijau. Elakkan daun yang sudah mula nak menguning sebab, nanti dalam proses memeram tu, daun akan bertambah kuning, dan akan tinggalkan kesan kuning pada tapai nanti
- Setelah daun pisang dipotong, lap pada bahagian dalam daun tu yang ada kesan macam debu-debu putih dengan tuala. bagi saya kebersihan pulut dan daun amat pentinguntuk hasilkan pulut yg putih dan tak ada kesan merah2 . bukan sebab pantang larang, atau uzur. Tips seterusnya, sebelum jemur daun tu, seeloknya dibasuh dahulu, dan jemurkan sekejap.
- satu lagi tips, nak bagi daun pisang tu lembut tapi daunnya masih hijau segar, kalau anda lupa nak jemur, bila dah basuh daun tu, jemurkan dalam rumah je, n biarkan seharian or esoknya tu baru anda guna. tak pun, bila anda tengok daun tu dah lembut, boleh la guna.
- Pulut yg dah di rendam tadi, bolehlah dikukus.
- Kukus pulut tu sehingga setengah masak. bila dah setengah masak, alihkan kukusan berisi pulut ni ke dalam sinki, dan curahkan sebaldi penuh air paip ke pulut tadi. biarkan air tadi tos dan kering.
- Bila air dah tos, kukus semula pulut tadi. kukus la sehingga masak. tujuan air tadi curahkan pada pulut tu, agar pulut tadi dapat masak sepenuhnya, lembut dan tidak keras.
- Bila pulut dah masak, letakkan pulut ke dalam loyang leper. lebar2kan pulut tu biar agak rata, untuk mudahkan proses meragi nanti. tapi tak perlu lah ditekan2 sangat pulak pulut tu ya. biarkan pulut betul-betul sejuk.
- Sementara tunggu pulut sejuk, panaskan ragi di atas dapur dengan di alas dengan, kuali atau atas tudung periuk ke. panaskan dgn api kecil je. Tidak perlu panaskan lama-lama. Cukup sekadar ragi tu da rasa panas, bolehlah diangkat. kalau tak nak panaskan atas api, boleh juga dijemur. tujuan panaskan ragi ni, tuk mengaktifkan bakteria hidup yg ada kt dalam ragi tu.
- hancurkan ragi, jadi debu. cara hancurkan, boleh ramas dgn tangan je. cuma kalu guna tangan, ada yg pecah besar2 dan kena la tenyeh2 ragi tu kasi jadi debu. atau cara terbaik, pecah2kan ragi tu, dan gesek2kan kat penapis teh. so akan jadi debu la ragi tu.
- bila pulut dah sejuk, taburkan sedikit gula ke atas lapisan atas pulut tu. gula tak perlu banyak. cukup sekadar nak bagi rasa manis2 buah dan rata bila ditaburkan kat atas pulut tu.
- Seteah tabur gula, tabur pula debu ragi tadi. proses meragi ini lah yg penting. pastikan ragi tu ditabur rata ke atas pulut. kalau ragi tak rata, nanti tapai pun ada yang separuh masak, separuh tidak masak.
- Apabila lapisan atas pulut tadi dah rata diletak ragi dan gula, terbalikkan pulut tu. maknanya lapisan atas tadi dah diterbalikkan ke bawah.Jadi lapisan yang bawah tadi, dah berada kat atas. Jadi ulangi langkah, letak gula dan ragi tu. kemudian barulah, pulut ni digaul, agar ragi dan gula tu rata.
- Ambil sesudu pulut (ikutlah banyak mana anda suka) dan letakkan kat daun pisang tu dan bungkus. anda bolehla guna teknik bungkusan yg anda suka.
- Setelah selesai membungkus pulut tu, masukkan ke dalam bekas besar atau periuk untuk proses memeram. Alas bekas tu dengan daun pisang, dan bila dah penuh, tutup bahagian atas dengan daun pisang juga dan kemudian barulah di tutup dengan penutup periuk or bekas tu. kemudian, balut pulak bekas tu dengan kain batik or pape kain lah.
- peram selama 48 jam, untuk dapatkan hasil tapai yg cukup rasa manis dan masaknya. boleh juga sekadar peram selama 24 jam dan hasilnya, tapai tidak lah semanis kalu peram selama 48 jam. bila tapai dah cukup masa, barulah letakkan dalam peti ais, dan bolehlah makan. PESANAN - jangan letak tapai yg belum cukup masa peraman ke dalam peti ais. sebab ia akan membantutkan proses menapainya. peram seminggu dalam peti ais tu pun,tapai takkan masak2.
Khasiat
Pasti
ramai diantara kita yang tidak tahu bahawa disebalik kemanisan tapai ubi
tersirat juga empunyai khasiat kepada kesihatan tubuh badan manusia.
Kemanisan yang selalu mendatangkan kebimbangan kepada si penggemar
dikhuatiri mendatangkan penyakit berbahaya seperti diabetes dan sebagainya,
Satu
kajian yang telah dilaksanakan oleh sekumpulan penyelidik tempatan
mendapati tapai ubi mungkin mampu membantu mencegah kanser kerana mengandungi
banyak bakteriosin.Kajian awal yang dijalankan oleh sekumpulan pakar di
Universiti Putra Malaysia (UPM) mendapati, bakteriosin - sejenis protein yang
dihasilkan melalui proses penapaian - memberi hasil positif terhadap aktiviti
antikanser.
Dr
Latifah,pensyarah UPM berkata walaupun bakteriosin dikenal pasti menunjukkan
tindak balas yang positif untuk menggalakkan aktiviti antikanser, ini tidak
berpotensi bagi mengubat penyakit berkenaan. Kajian yang akan dijalankan adalah
kesinambungan kepada penyelidikan yang dibuat rakannya, Prof Madya Dr Foo Hooi
Ling, yang berjaya mengekstrak bakteriosin berkenaan daripada tapai ubi.
tapai ubi berpotensi mencegah tujuh penyakit kanser seperti servikal, ovari, payudara dan leukemia yang sinonim dengan wanita.
tapai ubi berpotensi mencegah tujuh penyakit kanser seperti servikal, ovari, payudara dan leukemia yang sinonim dengan wanita.
💐Assalamualaikum slm sejahtera warga group📢
ReplyDelete💐 Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye📢😉
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit kanser stage 1-stage 4 mengambil penawar dengan hanya produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit,tetapi rawatan hospital jgn lari,tetap wajib diteruskan,kedua2 rawatan amat bermanfaat.
Boleh Call @ WhatsAp terus pengasas die,nanti blh cerita direct kt dia kita sakit apa dn lain2, direct terus senang kn .ni nmbor dia.👉🏼 En Mohd Zuhairi- 0174687570
2)Dah ramai yg merasa kesan yg positif dengan penawar beliau yg berunsurkan ubatan bahan semulajadi yg selamat diambil,walaupn bahan semulajadi tetapi penawar nya mpunyai kesan yang pantas.
Sesuai juga untuk penyakit kanser yg sudah merebak disamping rawatan hospital☺👍🏻
3)Pencipta penawar jus ini dh banyak berdepan dengan pesakit2 kanser,ade ramai yg dh merasa kesan yg baik,yg sembuh selari dgn rawatan doktor,penawar yg amat menyokong penyakit berat dan ringan.
5) Selain dr penyakit kanser pn blh juga mengambil penawar yg hebat ini sbgai rawatan alternatif yg mnyokong dlm proses penyembuhan sperti penyakit :
-Denggi &Kencing Tikus
(Ada testimoni dimana pesakit minum jus dan rawatan doctor ,ada kesan positif dalam 3hari)
-Batu Karang, Gastrik,sirosis hati dan Gout
(Jus juga berperanan bg menambahkan zat2 tubuh badan, menguatkan pertahanan badan melawan penyakit, memperlahankn pertumbuhan penyakit
6) Bagi yang ada sakit KENCING MANIS pon boleh mendapatkan rawatan alternatif ini , termasuk kencing manis seperti *kaki berlubang dan bernanah
Sy share melalui pengalaman sy sdri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni,sy sdri pon guna produk die (penawar jus) dh 3thn.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar sampingan bg penyakit knser yg tepat.disamping itu TIDAK MENGABAIKAN RAWATAN DOKTOR ANDA YA.💪🏼
Nanti kalau nak ikhtiar dgn penawar beliau, dan sudah mencuba ,blh la join group whatsApp pejuang2 kanser.boleh la kenal2 pesakit die yg dh sembuh mcm yg sy knl antaranya
~~~~
▪ Pn. Hayati abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4..
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan setahun saja untuk hidup.setia dengan penawar khusus en. zuhairi ini.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil penawar jus ini sebagai salah satu rawatan alternatif selari dengan rawatan doktor (nk buku nti blh order)
~~~~
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dr kanser. penawar jus ini diambil selari dgn rawatan hospital.
~~~~
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil penawar jus ni dr kanser tahap 4 sehingga sembuh tanpa meninggalkn jus dan rawatan hospital...
~~~~
▪Nani Faiza - kanser Usus Tahap 4 dan ketulan kanser 10cm telah merebak ke hati, bersabar dan setia merawat dengan jus herba ini tanpa mudah putus asa..sekarang sudah hampir sembuh sepenuh nye. sel kanser sudah tiada.
~~~~
▪Pn. Rugayah Jilani -
Pesakit kanser payudara tahap 3B ketulan 10×10cm- sudah sembuh !
~~~~
▪Pn. Noridah Md Dom - Pesakit kanser ovari tahap 3 merebak ke tyroid dan lymph- sudah dapat kesan positif ,kesihatan beransur pulih.
~~~~
Dan ramai lg lah yg dh sembuh dr kanser leukimia dll yg guna penawar jus ini...ini kenyataan..bkn rekaan.nti blh cntct en zuhairi dn pm sdri testimoni2 td tu yer..😉
7)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay👇🏻
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570 ..
👍🏻In sya Allah nanti boleh join group wasap dan boleh pinjam semangat pejuang2 kanser yg lain
💐Yg penting ramuan penawar jus semulajadi ini MAMPU DIBELI dan
In sya Allah mujarab.mudah mudahan aaminn..🤲🏼
NOTE :
ReplyDeleteKebanyakan pesakit2 yg mengambil penawar jus ini tetap meneruskan temujanji doktor masing2....tidak boleh tinggal kan rawatan hospital utk melihat perubahan penyakit mereka...walau bagaimana pun..mereka mengatakan terdapat perbezaan jika membuat rawatan hospital ketika bersama2 mengambil jus ini dan dgn tidak mengambil nya.. jus ini diteruskan oleh mereka apabila kesan nye mereka tidak rasa sakit teruk semasa rawatan hospital dan kekal cergas bertenaga dan menambah selera makan terutama nya semasa rawatan kimo.
- Ia bukan lah jus rawatan yg memanaskan badan anda. Ia BUKAN HERBA YG MEMANASKAN BADAN dan ia merupakan herba yang amat perlu di miliki oleh setiap pesakit..
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
😁kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring
Assalamualaikum...boleh tak berikan nama buku@jurnal rujukan untuk tapai ini?
ReplyDelete