Rancangan
Perniagaan Tanaman Tomato Fertigasi
Tomato
Sdn Bhd
Hak Milik : Muhammad
Amirul Bin Ahmad
Muhammad
Syahrul Naim Bin Salleh
Aiman
Bin Abdul Halim
Pengenalan
Rancangan
perniagaan tanaman tomato fertigasi
Fertigasi berasal dari perkataan ”fertilization”. Proses
pembajaan dan pengairan terhadap tanaman berjalan serentak. Fertigasi merujuk
kepada tanaman tanpa menggunakan medium tanah.Namun hanya beberapa jenis sayur
dan buah sahaja seperti tomato, cili merah, timun dan terung sahaja yang sesuai menggunakan kaedah
ini.
Tujuan kaedah fertigasi ini adalah untuk mengelakkan tanaman
daripada dijangkiti penyakit akar seperti penyakit Phytium, Fusarium,
Rhizoctonia dan Penyakit Layu Bakteria. Sistem fertigasi memerlukan rumah
tanaman, yang lebih dikenali sebagai Struktur Pelindung Hujan(SPH). SPH
diperlukan untuk mengelakkan tanaman yang ditanam agar tidak mudah dijangkiti
oleh sebarang penyakit sama ada penyakit daun, pucuk atau buah yang disebabkan
oleh percikan hujan. Selain itu ia untuk mengelakkan daripada terlarutnya baja
di sebabkan terkena air hujan. “cocopeat” atau sabut kelapa sering digunakan
sebagai medium menggantikan tanah. Fertigasi boleh mengurangkan kos operasi,
dan inilah punca utama ia diminati ramai pengguna. Penggunaan sistem fertigasi
secara ketara dapat mengurangkan penggunaan air dan baja berbanding dengan
cara-cara lain. Kos tenaga kerja untuk mengendalikan sistem ini juga
rendah.Penggunaan alat pengatur masa automatik menjamin keberkesanannya.
Tamato
pula ialah sejenis sayuran jenis buah yang menjadi makanan kepada manusia di
serata dunia.Ia berasal dari Amerika Selatan dan penanamannya kini meluas ke
negara beriklim tropika. Nama saintifik bagi tomato ialah Lycopersicon cycopersicum dari family Solanaceae.Tomato amat sesuai
untuk tanaman sistem fertigasi.Tomato juga tanaman jangka pendek.
Latar
Belakang Projek
Dari segi industri yang kami pilih di kawasan Sekinchan
Selangor, kami memilih tanaman tomato secara fertigasi di Kampung Baru Parit 5.
Projek ini berasaskan perkongsian tiga orang anak muda yang berjiwa besar iaitu
Muhammad Shahrul Naim Bin Mohd Saleh, Muhammad Amirul Bin Ahmad, Aiman Bin
Abdul Halim yang mana masing-masing baru berumur 19 tahun, ilmu yang ditimba di Universiti Kampus Bintulu
Sarawak diaplikasikan dalam melestarikan tanaman tomato fertigasi ini mendapat
tempat di pasaran dan mampu mengeluarkan hasil yang berkualiti dan berkuantiti
tinggi.Walaupun sesetengah pihak mendakwa bahawa pertanian merupakan pekerjaan
golongan bawahan namun persepsi ini sama sekali berbeza bagi kami kerana kebanyakan
peladang atau petani merupakan usahawan yang banyak memberi manfaat kepada
rakyat di sesuatu negara.Pertanian juga adalah permulaan bagi sesebuah
perniagaan.
Justeru,
tanaman tomato fertigasi ini dapat menghasilkan buah tomato dengan lebih cepat.
Maka, penjualan tomato secara segar dapat di bekalkan kepada penduduk setempat
yang berdekatan.Permulaan perniagaan ini hanya mampu menghantar tomato di
sekitar daerah Sabak Bernam untuk mendapatkan pelanggan tetap. Hasil titik
peluh yang dikorbankan industri ini dapat mengembangkan sayapnya dan
mengeksport tomato segar ini luar dari kawasan Sabak Bernam.
Rancangan Pentadbiran
PENGURUSAN PROJEK
Sebelum projek ini dilaksanakan,
keperluan infrastruktur kawasan perlu dibangunkan terlebih dahulu. Langkah yang
pertama ialah:
v Penyediaan Kawasan
·
Kerja-kerja awal melibatkan
pembersihan kawasan dari tumbuhan seperti semak samun, belukar, pokok-pokok
kekal perlu dibuang dan dibersihkan.
·
Kawasan tapak untuk pembinaan Rumah
Perlindungan Tanaman perlu diratakan terlebih dahulu.
·
Pembinaan sistem perparitan dan
saliran untuk mengelakkan kawasan tapak projek ditenggelami air apabila hujan.
·
Pemagaran kawasan untuk keselamatan
dari haiwan perosak tanaman dan mengelakkan kecurian.
·
Penyediaan jalan ladang untuk
memudahkan laluan untuk tujuan penyelenggaraan dan sebagainya.
v
Sumber Air dan Elektrik
·
Penyediaan sumber air bersih dan
sumber elektrik adalah penting dalam sistem fertigasi ini.
v
Stor Penyimpanan
Stor yang perlu disediakan adalah
untuk tujuan pengurusan tanaman.
·
Teduhan tempat meletak tangki
nutrient.
·
Stor simpanan baja fertigasi dan
peralatan ladang.
·
Pusat pengumpulan hasil ladang.
Langkah yang kedua,untuk membina
sistem fertigasi ialah
v
Rumah Pelindung Tanaman
Keperluan bagi pembinaan struktur
ini adalah :
BIL
|
KEPERLUAN
|
KETERANGAN
|
1
|
Besi
G.I. ½ ”
|
Besi G.I ini mempunyai panjang 20 kaki untuk digunakan
membentuk asas struktur. Besi ini juga digunakan sebagai sokongan kepada
struktur Rumah Lindungan Tanaman. Setiap sokongan adalah berukuran 4 kaki
penjang dan ditebuk ditengah dengan skru untuk memegang struktur utama.
|
2
|
Besi
G.I. 1”
|
Besi ini berfungsi sebagai kaki pada tiang yang menyokong
struktur yang diperbuat dari besi G.I 1/2
dan biasanya panjang adalah 4 kaki.
|
3
|
Klip
PVC Hitam
|
Klip digunakan untuk memegang plastik lutsinar.
|
4
|
Klip
Besi ½ ” (Long Hook)
|
Klip besi ini digunakan untuk memegang atau mengikat tiang
besi
|
5
|
Plastik
UV Lut Sinar
|
Plastik UV Lut Sinar ini digunakan sebagai bumbung pada
struktur rumah pelindung tanaman.
|
6
|
Jaring
Kalis Serangga
|
Jaring kalis serangga bersaiz 32 mesh dipasang
disekeliling struktur pelindung tanaman sebagai penghalang kemasukan serangga
perosak.
|
v
Sistem pengairan
Sistem
pengairan yang digunakan dalan teknologi fertigasi ini adalah dari jenis
titisan (drip irrigation) yang dikawal oleh alat pemasa yang akan berfungsi
secara automatik mengikut sela masa yang telah ditetapkan. Bahan keperluan bagi
sistem pengairan ini adalah :
BIL
|
BAHAN
|
1
|
Paip Utama (Polypipe HDPE 35mm)
|
2
|
Paip Sekunder (Polypipe HDPE 16mm)
|
3
|
Paip Tertier (Microtubing 6mm)
|
4
|
Penitis (Pen Dripper 6mm)
|
5
|
Elbow PVC 1”
|
6
|
Socket Valve 1 ½ ”
|
7
|
Socket Valve 16mm
|
8
|
Ball Valve 1 ½ ”
|
9
|
Ball Valve 1”
|
10
|
Nripper / Adapter
|
11
|
Rubber Gromet Set 16mm
|
12
|
Tangki Nutrient 200/600 gelen
|
13
|
Pam Air 1.5 HP
|
14
|
Timer (Pemasa)
|
15
|
PH Meter
|
16
|
EC Meter
|
17
|
Penapis Air
|
Langkah yang ketiga ialah:
Peringkat Sebelum Penanaman
v
Penyediaan biji benih
Biji benih yang tulen dan berkualiti
digunakan dalam proses penyediaan biji benih tomato dimana biji benih mestilah bebas
dari sebarang penyakit. Percambahan biji benih adalah tidak kurang 90 peratus,
apabila tidak mencapai tahap tersebut biji benih perlu diganti dengan benih
yang baru.
v
Semaian Anak Benih
Sekiranya dapat menyediakan anak
benih tanaman dengan baik, secara tidak langsung boleh menjamin 50 peratus
kejayaan.Dalam penyemaian anak benih, medium peat moss merupakan medium yang
paling baik kerana dipercayai dapat memberi pertumbuhan anak benih yang
baik.Penggunaan tray semaian digunakan dalam menyemai anak benih tomato supaya
anak benih mudah dikeluarkan tanpa menjejaskan anak pokok.Tray semaian diisi
dengan peat moss dan pastikannya tidak terlalu padat atau longgar.
Buatkan lubang dengan menggunakan
jari telunjuk sedalam ½ cm dan biji benih tomato yang dirawat dengan racun
kulat thiram dengan kadar 3g/100g biji benih dan dimasukkan ke dalam lubang-lubang ini. Satu
biji benih bagi setiap satu plug dan lubang-lubnag biji benih dikambus tidak
terlalu padat. Siram biji benih dengan air bersih menggunakan penyembur tangan
kecil bagi memastikan biji-biji benih basah dan dapat bercambah.
Tray semaian ditutup dengan helaian
plastik hitam dan diletakkan di bawah teduhan dan dibiarkan beberapa hari untuk
biji benih bercambah, biasanya 4 – 6 hari. Plastik hitam dibuka selepas 4 hari
dan didedahkan tray semaian pada cahaya matahari di dalam takung pembesaran di
rumah semaian bagi memastikan anak-anak pokok tumbuh tegap .
Anak-anak benih ini
sedia diubah ke beg-beg tanaman setelah 15 – 25 hari. Masa menyulam anak pokok
adalah dari 1 minggu selepas diubah kerana proses ini penting untuk mendapatkan
keseragaman peringkat tumbesaran.
v
Membuat Larutan Stok
Larutan stok disediakan dengan
kepekatan 100 kali ganda daripada yang diperlukan oleh pokok. Kalsium Nitrat,
Ca(NO3)2 mestilah disediakan secara berasingan daripada sebatian yang
mengandungi PO4 dan SO4 untuk mengelakan berlakunya tindak balas kimia dan
terjadinya pemendakan.
Biasanya larutan Ca(NO3)2 dan zat
ferum disatukan dan disediakan berasingan daripada 9 sebatian lain. Larutan
stok ini, Ca(NO3)2 dan zat ferum dilabelkan dengan larutan ‘A’ manakala larutan
yang mengandungi sebatian-sebatian lain (KNO3, KH2PO4, MgSO4, MnSO4, CuSO4,
ZnSO4, asid boric, ammonium molibdat) dilabelkan dengan larutan ‘B’. Semasa
membuat larutan baja, kedua-dua larutan stok tidak boleh dicampurkan
seretak.Larutan stok hendaklah dituang satu persatu bagi mengelakan berlakunya
sebarang tindak balas kimia yang tidak larut.
v
Penyediaan Beg Tanaman
Ukuran polibeg yang biasa digunakan
ialah 30 cm panjang dan 45 cm lebar.Beg-beg tanaman ini setelah diisi dengan
cocopeat dan disusun.Satu beg hanya untuk satu pokok. Cocopeat dibasahkan
dahulu sebelum dimasukan ke dalam beg plastik untuk mengelakkan masalah kemata
dan hidung. Sebanyak 3-4 lubang untuk keluar lebihan larutan baja dibuat di
kiri dan kanan beg.
Langkah
yang keempat ialah:
v
Penanaman
Anak benih yang berumur 10-16 hari
selepas cambah sedia untuk diubah ke atas beg yang berisi cocopeat. Pada
peringkat ini, ketinggian pokok antara 10-12 cm. Anak-anak pokok boleh juga
diubah lebih awal lagi tanpa menjejaskan pertumbuhan pokok. Beg-beg tanaman
ditebuk sama ada berbentuk tingkap atau bentuk X.
Anak-anak benih bersama plug peat
moss dimasukkan kedalam lubang yang dikorek pada beg tanaman dan dipadatkan
pangkalnya. Tali lanjaran diikat ke pangkal pokok dan dililitkan ke pangkal
pokok dan dililitkan ke batang pokok. Dawai penggantung ini biasanya direntang
kemas sama ada memanjang atau melintangi sturktur pelindung tanaman mengikut
pergerakan matahari. Dawai mestilah cukup tinggi untuk mewujudkan pengudaraan
yang baik.
Pastikan sistem pengairan titis
berfungsi dan penitis dicucukkan ke pangkal pokok agar anak-anak pokok yang
baru ditanam mendapat bekalan larutan baja setiap kali pam
dihidupkan.Pemeriksaan sentiasa dilakukan pada setiap pokok untuk memeastikan
kesemuanya menerima titisan larutan baja.
v Pembajaan
Fertigasi menggunakan baja khusus
yang dikenali sebagai ‘Glasshause Grade”.
Baja-baja yang digunakan mengandungi unsur-unsur atau nutrient miro dan makro.
Sebanyak 14 jenis unsure dalam bentuk sebatian diperlukan sebagai asas bagi
mendapatkan satu formulasi baja yang lengkap untuk pertumbuhan pokok yang baik.
Terdapat 2 formulasi baja yang sering digunakan iaitu:
· Formulasi Larutan Wyne
SET A
|
SET B
|
1.
Kalsium Nitrat
|
1.
Kalsium Nitrat
2.
Mono Kalium Fostat
3.
Magnesium Sulfat
4.
Ferum EDTA
5.
Mangan Sulfat
6.
Kuprum Sulfat
7.
Zink Sulfat
8.
Asid Borik
9.
Natrium Molibdat
|
· Formulasi Larutan Copper
SET
A
|
SET
B
|
1.
Kalsium Nitrat
2.
Ferum EDTA
|
1.
Kalsium Nitrat
2.
Mono Kalium Fostat
3.
Magnesium Sulfat
4.
Mangan Sulfat
5.
Kuprum Sulfat
6.
Zink Sulfat
7.
Asid Borik
8.
Natrium Molibdat
|
Formulasi baja tersebut kemudiannya
dilarutkan mengikut kuantiti/kadar yang diperlukan oleh tanaman.
·
Kadar Baja Fertigasi Bagi Tanaman
Tomato
Bagi
bancuhan larutan 100 liter air:
Baja
|
Kadar (gram)
|
SET
A
1.
Kalsium Nitrat
2.
Ferum EDTA
|
11,300
164
|
SET
B
1.
Kalium Nitrat
2.
Mono Kalsium Fostat
3.
Magnesium Sulfat
4.
Mangan Sulfat
5.
Kuprum Sulfat
6.
Zink Sulfat
7.
Asid Borik
8.
Natrium Molibdat
|
11,100
1,750
5,640
15.4
0.78
2.2
30
0.18
|
v
Pengurusan Sistem Pengairan
Pembekalan larutan baja dilakukan
mengikut masa yang ditetapkan dengan bantuan alat pengukur masa.Kekerapan dan
tempoh masa setiap penitisan bergantung pada jenis tanaman dan peringkat umur
tanaman.
Tempoh penitisan tidak terlalu
panjang bagi menghalang pembaziran larutan baja. Dalam tempoh penitisan yang
panjang, jumlah larutan baja yang diberikan akan melebihi kemampuan bagi
cocopeat untuk menyerap dan menyimpannya. Penitisan selama 5-6 minit bagi
setiap 2 jam pada siang hari adalah memandai untuk tanaman yang ditanam di
tanah rendah. Sistem pengairan titis memang mudah tersumbat akibat timbunan
garam galian dan juga lumut.Pokok diperiksa setiap hari untuk mengesan
mana-mana penitis yang tersumbat.
Pemeriksaan yang cekap boleh
dilakukan antara pukul 10.00 pagi hingga 11.00 pagi.Pemeriksaanpada waktu petang
mungkin terlalu lewat untuk memulihkan mana pokok yang telah layu akibat tidak
mendapat larutan baja. Apabila penitis tersumbat, pokok akan layu. Biasanya
pokok layu bermula dari daun muda atau pucuk.Cabut penitis dari tiub dan
bersihkan.
Penggunaan penapis lazimnya boleh
mengurangkan masalah ini dan penapis mesti sentiasa bersih dari semasa ke
semasa untuk menjamin keberkesannya.Untuk mengelakan kejadian penimbunan sisa
garam galian, medium tanaman disyorkan supaya dibilas dengan air bersih setiap
kali pengisian semula tangki larutan baja dilakukan.
v
Membuat Cantasan
· Membuang tunas air
Membuang
tunar air iaitu antaar batang pokok dengan tangkai perlu dilakukan untuk semua
pokok sayuran jenis buah yang ditanam secara tanpa tanah. Kerja-kerja membuang
tunas air merupakan kerja harian yang mesti dilakukan untuk mendapatkan satu
batang utama. Dengan mengekalkan satu batang utama jangka hayat ekonomi tanaman
dapat dipanjangkan dan menjamin buah yang lebih besar dan sekata. Kerja-kerja
membuang tunas air perlu dilakukan seawall mungkin, bahkan dari peringkat
pembesaran dai tapak semaian.
· Membuang daun tua
Daun-daun
tua perlu dibuang kerana tidak berupaya lagi untuk membantu membuat
makanan.Daun-daun tua kebanyakannya berpenyakit.Pembuangan daun-daun tua
biasanya dilakukan selepas mengutip hasil.
v
Kawalan serangga perosak dan penyakit
· Kawalan Serangga Perosak
Oleh
kerana sistem projek sistem fertigasi ini menggunakan jarring kawalan serangga,
maka kawalan adalah dilakukan apabila perlu sahaja dimana apabila terdapat
kebocoran pada jaring kalis serangga dan membolehkan serangga menyerang tanaman
makan kawalan dilaksanakan mengikut pengesyoran yang ditetapkan.
v
Penyelenggaraan Tanaman
Penyelanggaraan tanaman adalah
kerja-kerja yang dilakukan sepanjang masa proses penanaman tomato secara
fertigasi. Kerja-kerja ini dijadualkan secara teratur mengikut perkembangan
tanaman.
Langkah
yang terakhir ialah:
v
Penuaian
Kebiasaanya pokok-pokok tomato yang
ditanam secara fertigasi akan mula dikutip hasilnya dalam lingkungan 70 – 80
hari setelah disemai. Buah –buahan tomato yang dipetik mestilah mempunyai
tangkai buah.Tujuannya adalah untuk membezakan tomato yang ditanam tanpa tanah
dengan tomato yang ditanam secara biasa di ladang.Memetik buah dilakukan dengan
memegang tangkai buah pada garisan hantu, manakala jari telunjuk pula menekan
tangkai buah pada garisan tanggal ke bawah. Pada garisan tanggal ini buah-buah
tomato akan mudah diasingkan dari ‘truss’nya. Buah-buah yang dipetik secara ini
akan kelihatan lebih menarik. Semua hasil tanaman perlu dibuat pengredan dalam
pengendalian tomato kerana jika dicampur adukkan boleh menyebabkan harga
pasarannya turun.
Purata Target Hasil / Pokok
Jenis Tanaman
|
Target Hasil (kutipan)
|
Hasil / kg
|
Tomato
|
5
-6 Bulan
|
4
– 8 kg / pk
|
Cili
|
5
– 6 Bulan
|
2
– 4 kg / pk
|
Melon
|
55
– 60 hari
|
3
– 5 kg / pk
|
Timun
Jepun
|
70
– 90 hari
|
10
– 15 kg / pk
|
v Pengendalian Lepas Tuai
Buah-buahan tomato yang telah dituai
akan dikumpulkan di tempat pengumpulan sebelum dihantar ke rumah pembungkusan
atau terus dipasarkan. Tiada sebarang proses dilakukan bagi mengubah buah
tomato ke dalam bentuk produk yang lain. Ladang ini hanya akan membekalkan
buahan tomato yang segar sahaja.
Rancangan
Pemasaran
STRATEGI PEMASARAN
Penggunaan
strategi campuran empat strategi pemasaran iaitu produk, harga, lokasi dan
promosi dijadikan rujukan kepada pemasaran supaya aktiviti dan penjualan tomato
berjalan dengan lancar.adalah Dalam strategi keluaran hasil, Aiman Abdul Halim,
beliau mementingkan aspek kesegaran, kebersihan dan kualiti. Ini bertujuan
untuk memberikan imej yang baik terhadap ladangnya dan untuk menarik orang
ramai membeli hasil pengeluaran tomato tersebut. Khidmat penghantaran tomato
kepada pelanggan yang hendak membeli juga disediakan.
v Strategi
Produk
a)
Pemilihan tomato untuk dituai
Pada
peringkat ini, tomato yang hendak dituai akan dipilih dari segi kemasakkan dan
saiz buah. Bagi buah tomato, kemasakan indeks ke-4 dipilih iaitu warna hijau
akan dituai bagi pasaran jauh seperti pasaran Semenanjung Malaysia, Sarawak
ataupun pasaran luar negara. Kematangan indeks ke-5 pula adalah untuk pasaran
Sabah agar tomato tidak cepat buruk dan busuk.
b)
Penjenamaan dan Pembungkusan
·
Penjenamaan.
Cik Aiman akan membuat jenama sendiri hasil dari
komoditi yang dikeluarkannya. Jadi penduduk Teluk Intan atau pelanggan
mengenali dengan lebih dekat lagi hasil keluaran ladangnya.
·
Pembungkusan
Cara pembungkusan tomato diubah dari
menggunakan pembungkusan secara pukal kepada dalam bentuk yang lebih kecil.
Contohnya menggunakkan bakul plastik, kotak kertas atau carton dalam kuantiti
yang kecil yang mana mudah diuruskan dan diangkut yang dapat untuk mengurangkan kerosakan buah bagi
penghantaran tomato kepada industri awam. Disamping itu, plastik tersebut akan
dilebelkan dengan logo, nama syarikat, nama produk, berat dan gred mengikut
berat tomato. Peragaan produk untuk dihantar ke pasar-pasar menitikberatkan
kebersihan buah, saiz buah dan varieti supaya buah tidak bercampur dengan
varieti lain. Bagi pembelian dalam jumlah yang banyak, membungkus secara pukal
menggunakan bakul yang sesuai agar buah tomato tidak cepat rosak.
v Strategi
Harga
Penentuan harga yang tealah dibuat
adalah berdasarkan kos yang terlibat dalam pentadbiran, pemasaran, dan yang
utama sekali dalam kos yang melibatkan operasi serta berdasarkan harga
persaing. Harga yang berpatutan berdasarkan kemampuan pengguna dan kuantiti
tomato yang dikeluarkan dibuat.
v Strategi Promosi
a)
Papan tanda nama premis perniagaan
b)
Kad Perniagaan
Dalam
kad perniagaan disertakan maklumat-maklumat penting seperti nama pengurus,
alamat pentadbiran, nombor telefon, nombor faks, email, dan logo syarikat.
c)
Mencari pelanggan sendiri atau
jualan terus
Mencari
pelanggan sendiri atau menjual terus sekiranya ada pelanggan yang ingin
membeli.
v Strategi
Lokasi
Lokasi
ladang fertigasi tomato ini adalah berdekatan dengan Bandar. Jadi kawasannya
amat strategik untuk penghantaran ke Bandar kerana tidak memerlukan banyak kos
minyak untuk sampai ke destinasi penghantaran.
Rancangan Operasi
Masa
operasi ladang ini adalah seperti yang berikut, di mana hari bekerja adalah
sepanjang minggu dari hari Isnin hingga Ahad.
Isnin hingga Ahad : 8.00 a.m – 12.30 p.m
:
1.30 a.m – 5.00 p.m
Manakala masa operasi bagi pejabat
kami pula adalah dari hari Isnin hingga hari Sabtu dengan pengecualian untuk
hari Jumaat dan Sabtu, masa bekerjanya hanyalah separuh hari. Pejabat tidak
akan beroperasi pada hari Ahad.
Isnin hingga Khamis : 8.00 a.m – 12.30 p.m
:
1.30 a.m – 5.00 p.m
Jumaat dan Sabtu : 8.00 a.m – 12.30 p.m
:
2.30 a.m – 5.00 p.m
CARTA ALIRAN OPERASI DAN PENGELUARAN
Penyediaan tapak
Sistem fertigasi
Rumah Lindungan
Sistem Pengairan
Sebelum penanaman
Semasa penanaman
Selepas penanaman (penuaian)
Pengguna / pengilang / pembeli
|
Pelaksanaan
Operasi
Aktiviti
Ladang
|
BULAN
|
|||||||||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
9
|
10
|
11
|
12
|
|
1. Pembersihan Kawasan
|
/
|
/
|
||||||||||
2. Penyediaan Tapak
|
/
|
/
|
||||||||||
3. Penyediaan Semaian
|
/
|
/
|
||||||||||
4. Penanaman
|
/
|
/
|
||||||||||
5. Pembajaan
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
6. Kawalan Perosak
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
7. Kawalan Penyakit
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
8. Penyelenggaraan Tanaman
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
9. Penuaian
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
||||
10. Aktiviti
Lepas Tuai
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
||||
11. Jualan
Dan Pemasaran
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
/
|
Analisis
SWOT
FAKTOR-FAKTOR DALAMAN
|
|
Kekuatan ( Strength )
|
Kelemahan ( Weakness )
|
·
Mempunyai
kemudahan infrastruktur untuk pengeluaran.
·
Penggunaan
setempat bertambah.
·
Mempunyai
bantuan dari pihak kerajaan
·
Kurang
persaingan dikawasan pengeluaran.
|
·
Benih
perlu dibeli.
·
Kurang
pekerja mahir.
·
Kos
permulaan yang tinggi.
·
Kurang
maklumat pasaran.
|
Peluang ( Opportunities )
|
Ancaman ( Threats )
|
·
Sasaran
pasaran yang luas untuk hasil tanaman.
·
Mendapat
permintaan yang tinggi.
·
Teknologi
lepas tuai dan pemprosesan telah dibangunkan untuk mengurangkan ‘post harvest
losses’ meningkatkan kualiti hasil tanaman, menambahkan ‘end-product’ and
‘by-product’ serta memaksimumkan pendapatan.
|
·
Pesaing
yang telah wujud dalam industri pengeluaran tomato.
·
Persaingan daripada hasil import luar
negara.
|
Salam tuan.saya ingin bertanya berkenaan perkembangan penanaman tomato ini. Adakah tempat di Sekinchan itu sudah berkembang atau baru permulaan? saya berminat untuk membuat lawatan di kawasan tersebut.
ReplyDelete-Maryam-
salam. boleh saya tahu standard keluasan fertigasi yg dijalankan ? dan bagaimana dgn hasil.
ReplyDelete